Ulei de cocos

Nucile de cocos au fost folosite de secole pentru bunastarea generala in comunitatile traditionale ale regiunilor tropicale.Copacul de nuca de cocos, de asemenea, cunoscut sub numele de "Pomul Vietii", ne ofera diverse optiuni care ne ajuta in mentinerea unei diete bine echilibrate, hranitoare, si sanatoase. Uleiul de cocos a fost recunoscut recent pentru proprietatile sale unice atunci cand este utilizat in produsele alimentare.

Uleiul de nuca de cocos este un ulei extras din kemel – carnea nucilor de cocos mature. Aceasta are concentratii mari de grasimi saturate, reprezentand aproximativ 90% din grasimea totala. Pe langa utilizatrea sa la gatit, acest ulei este recomandat in nenumarate terapii ca urmare a proprietatilor sale de vindecare.

Uleiul de nuca de cocos contine doua ingrediente principale importante pentru sanatate, si anume polifenoli si acid lauric. Polifenolii au un efect antioxidant asupra organismului, regleaza colesterolul, reduce la minim riscul aparitiei arterosclerozei si a nenumarate tulburari cardiovasculare. Acidul lauric ajuta la intarirea sistemului imunitar al organismului, si il protejeaza de viroze si bacterii.

Exista doua tipuri de ulei de nuca de cocos, unul care este produs si procesat in masa, numit si ulei de cocos rafinat, si unul care se gaseste in cantitati mai mici, nefiind supus procedeelor de prelucrare, si anume uleiul de cocos nerafinat.

Uleiul de cocos rafinat este uleiul rezultat din pulpa de cocos uscata, cunoscuta sub denumirea de copra, si care este trecuta printr-un procedeu de albire si dezodorizare intensa. Acest procedeu este obligtoriu deoarece nucile de cocos sunt uscate in aer liber, zile, saptamani sau chiar luni, timp in care acestea sunt supuse factorilor externi care le polueaza. Uleiul extras din aceste nuci de cocos trebuie purificat pentru a fi bun de consum.

Uleiul de cocos nerafinat, care se gaseste sub denumirea de ulei de cocos virgin sau ulei de cocos pur, este uleiul brut obtinut din pulpa de nuca de cocos proaspata. Acesta se produce prin doua metode diferite, uscare rapida sau macinare umeda. Prin uscarea rapida pulpa de cocos este rapid uscata si apoi este supusa procedeului mecanic de extragere a uleiului. In cazul macinarii umede, uleiul este extras din pulpa proaspata, cruda, de cocos. Nucile de cocos sunt presate, astfel obtinandu-se laptele de cocos, lapte din care se extrage apoi uleiul.

Nu exista produse in aceasta sectiune