Ulei de argan

Desi odata padurile de argan au impanzit acest intreg cuprins teritorial african, azi arganul mai este prezent doar in sudul Marocului, fiind considerata o specie aflata in pericol de disparitie, ca urmare a intenselor exploatari efectuate in cautarea pretiosului ulei.

Uleiul de argan este un ulei vegetal obtinut din samburii fructelor de argan, un copac extrem de bine adaptat conditiilor secetoase ale nordului Africii, care traieste intre 150 si 200 de ani si neajungand la o maturitate ce ii permite a produce fructe pana la varsta de 30-50 de ani.

Datorita raritatii arganului si a procesului de extragere destul de complicat, uleiul de argan este un produs destul de costisitor, fiind utillizat in cantitati modeste in compozitia produselor.

Uleiul de argan este cu precumpanire folosit in cosmetica pentru tratarea si ingrijirea parului si a pielii, a unor afectiuni ce includ eczemele, acneea, ridurile si tenul uscat sau gras deopotriva. Uleiul de argan este considerat un bun ulei hidratant ce poate preveni sau ameliora varicela si acneea la copii si adolescenti, precum si descuamarea pielii, si fiind in acelasi timp un bun nutrient al parului, fortificand firul de par, protejand de efectele deshidratante cauzate de expunerea la soare, si prevenind in acelasi timp si caderea acestuia si aparitia matretii. Acest ulei este eficient si in ingrijirea unghiilor sensibile.

Uleiul de argan este insa utilizat si in domeniul culinar. Consumat dimineata, uleiul de argan poate preveni obezitatea, avand darul de a reduce senzatia de foame.

Uleiul de mangan reprezinta o sursa bogata de subtante nutritive ce il fac atat de benefic si apreciat la nivel global. Acesta contine vitamina A si E (are cel mai bogat continut de vitamina E dintre toate uleiurile vegetale), acizii grasi nesaturati omega-3 si omega-9 ; mai contine fenoli (printre care numaram si catechinele) sau caroten.

Nu exista produse in aceasta sectiune