Loading...

INGRIJIREA DINTILOR Șl A GURII

by admin, 20 ianuarie 2023

Scriitorii din antichitate, greci, romani, budisti, evrei se refera la folosirea preparatelor pentru curatirea dintilor, iar in papirusul lui Ebers se gasesc formule pentru ape de gura si aplicatii pentru intarirea dintilor.

Cavitatea bucala, in afara rolului ei in procesul digestiei alimentare, este si poarta de intrare a microbilor multor boli infectioase. Mentinerea curateniei dintilor, ingrijirea lor, reduce aparitia cariilor, ajuta la pastrarea sanatatii gingiilor si modifica mirosul neplacut al gurii. Are deci un rol igie- nic-profilactic de prevenire a imbolnavirii organismului.

Pastrarea unei danturi frumoase inseamna pastrarea tineretii si frumusetii. Lipsa dintilor provoaca retragerea buzelor, scofilcirea obrajilor si schimbarea fizionomiei printr-o imbatrinire precoce.

Pentru mentinerea in bune conditii a igienei gurii si ingrijirea dintilor se recomanda:

 • — dupa fiecare masa se va clati bine gura sau se va minca un mar, morcov;
 • — de 2 ori pe an se va apela la medicul stomatolog pentru indepartarea pietrei dentare;
 • — nu se vor folosi ace sau alte obiecte din metal pentru curatat dintii; se vor folosi scobitori din lemn;
 • — nu se va rupe ata cu dintii;
 • — nu se vor rontai bomboane tari;
 • — nu se vor sparge nuci sau alune intre dinti;
 • — pentru fumatori: la 3 luni se va face detartraj de catre medicul stomatolog;
 • — se vor folosi alternativ doua paste de dinti, pentru a nu obisnui flora microbiana cu dezinfectantul; cei predispusi la aparitia cariilor vor folosi pastele continind fluor;
 • — pentru lustruirea dintilor este bine sa se foloseasca un amestec de fosfat de calciu cu carbonat de calciu.

ingrijirea dintilor si a gurii se realizeaza printr-o serie de operatii, unele efectuate zilnic, altele periodic, astfel:

 • — periatul (curatirea) dintilor;
 • — albirea dintilor;
 • — detartrajul;
 • — indepartarea mirosului neplacut al gurii.

Preparatele necesare ingrijirii dintilor sunt:

 • — pastele de dinti
 • — praful de dinti
 • — sapunul de dinti
 • — apele de gura

PERIATUL DINTILOR

Aceasta operatiune de spalare a dintilor cu pasta de dinti si periuta are scopul de a:

 • — preveni aparitia asa-numitei „placi dentare11 (o pelicula care adera de suprafata dintilor si care se formeaza in timp dintr-o aglomeratie de microbi cu substante mucilaginoase);
 • — intirzie si reduce aparitia cariei dentare care este strins legata de formarea „placii dentare”;
 • — reduce inflamatia gingiilor prin mentinerea gurii si a dintilor intr-o stare de curatenie;
 • — reduce mirosul neplacut al cavitatii bucale.

Se considera ca atat periatul de seara cit si cel de dimineata evita fermentarea ramasitelor dintre dinti si formarea unei pelicule neplacute pe suprafata dintilor. Cercetarile au condus la concluzia ca spalarea dintilor cu pasta de dinti si periuta dupa fiecare masa reduce aparitia cariilor.

Periatul dintilor se efectueaza cu rabdare, energic si regulat, fara teama ca gingiile ar singera, avind ca scop indepartarea resturilor alimentare a caror fermentare constituie o prima cauza a cariilor. Miscarile se executa paralel cu axa dintilor, adica peria are o miscare de sus in jos la maxilarul superior si de jos in sus la maxilarul inferior, atit pe partea exterioara a dintilor, cit si pe cea interioara.Durata lui este de 2—3 minute, iar clatitul gurii se efectueaza tinind dintii strinsi si impingind cu putere apa prin spatiile dintre dinti. Se recomanda clatirea gurii cu apa rece care tonifica gingiile.Pentru fumatori periatul de 3 ori pe zi este o necesitate. Dimineata se va folosi o pasta mentolata, care face sa dispara impresia neplacuta de gura amara.Periatul dintilor se realizeaza cu periuta de dinti in special din par de porc, cu perii asezati in smocuri rare, plasate pe doua-trei rinduri si de o lungime de 2,5—3 cm. Coada periutei sa fie usor curbata, pentru a se putea adapta mai usor gurii.

Dupa utilizare si clatirea ei cu grija se pune in pahar cu partea cu peri in sus pentru a o putea refolosi perfect uscata. Ca sa ramina aspra este bine sa fie reinnoita des.In ultimii ani au fost introduse periutele de dinti electrice cu dispozitive pentru formarea unor jeturi de apa pentru curatire.

Masajul gingiilor

Dupa spalarea dintilor cu periuta este bine sa frecam gingiile cu degetul aratator inmuiat intr-un amestec de bicarbonat cu sare. Apoi, se clateste gura cu apa. Acest masaj intareste, stimuleaza circulatia si previne refractia gingiilor.Masajul gingiilor se mai poate realiza prin masticatia alimentelor mai solide ca mere, morcovi, piine. in felul acesta se realizeaza o „autocuratire1’ a dintilor, indepartindu-se resturile de alimente.

Albirea dintilor

se poate obtine prin perierea lor de 2 ori pe saptamina •cu perie uscata inmuiata mai intii in suc de lamiie si apoi in bicarbonat de sodiu sau frecarea dintilor cu pudra de licopodiu, fara a abuza insa de acest procedeu. Albirea dintilor se mai poate obtine frecind din timp in timp dintii cu un tampon de vata inmuiata in sare de bucatarie.

Detartrajul (indepartarea pietrei dentare).

Necuratirea zilnica a dintilor ajuta la instalarea tartrului dentar, care a fost definit ca o masa calcifiata, aderenta, ce se formeaza pe suprafata dintilor. Operatia de autocuratire are si ea un rol in combaterea pietrei dentare, deoarece, cind muscam si mestecam alimente semisolide si solide, o indepartam de pe suprafata dintilor evitind astfel inflamatia gingiilor si dezgolirea radacinilor, precum si urmarile negative ale acestor procese. Hrana solida contribuie nu numai la dezvoltarea normala a dintilor, ci si la cea a maxilarului inferior si a muschilor masticatori.

Mirosul neplacut al cavitatii bucale se datoreste multor factori, din care mentionam: particulele alimentare ramase in gura sau printre dinti: gingivite; fumatul; unele boli de stomac; carii infectate care trec neobservate. Intensitatea mirosului respiratiei si al cavitatii bucale creste cu virsta. De asemenea, in cursul aceleiasi zile, mirosul cavitatii bucale variaza.Spalatul dintilor poate reduce mirosul neplacut, iar cind acesta nu este suficient, se impune consultarea specialistului, care sa stabileasca cauzele si sa indice tratamentul corespunzator.Mirosul neplacut al cavitatii bucale poate fi remediat, in cazuri mai putin grave, prin clatirea gurii cu apa de gura. Pentru ameliorarea situatiei se pot obtine efecte satisfacatoare si prin mestecarea de boabe de ienupar sau de cafea.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*