Loading...

Fiecare culoare are o putere simbolica PARTEA I

by admin, 3 martie 2023


Fiecare culoare are o putere simbolica, ce variaza in functie de civilizatii. Oricine stie ca in Occident rosul excita taurii, ca negrul reprezinta moartea, iar albul puritatea.  Ce se poate spune insa despre alte culori precum oranjul, brunul sau albastrul? In paginile care urmeaza veti gasi o scurta trecere in revista a culorilor uzuale — insotita de cateva recomandari asupra imprejurarilor in care acestea pot fi purtate, sau, dimpotriva, trebuie sa fie evitate.

Albastru

Albastrul inspira incredere, pace, ordine si armonie. Culoare a cerului si a verii, el evoca reveria, simbolizeaza evadarea si visul. I se poate insa reprosa ca se afla peste tot, ca este prea clasic si in final plictisitor. Simbol al acestei monotonii sunt pantalonii jeans, existenti in toate nuantele posibile si imaginabile. Și totusi, regii Frantei se impodobeau cu o mantie albastra la incoronarea lor.

✓ Purtati albastru

— Vorbiti la televiziune. Jacques Chirac se adreseaza concetatenilor sai in costum albastru inchis, asortat cu o camasa albastru azur: o culoare pusa in serviciul legitimitatii sale.

— Negociati un contract: veti fi linistitoare. insa albastrul este si culoarea autoritatii: uniformele de politie dovedesc acest lucru. Linistitoare, asadar, insa nu moale.

— Negociati cu soacra: un taior frumos, bleumarin sau in nuanta florii de levantica, ii va da acesteia incredere in voi; ca atare, vi-1 va incredinta pe iubitul ei fiu fara prea mare grija.

✓ Evitati albastrul

— Vreti sa va singularizati: daca vizitati bancheri, avocati sau agenti de asigurari, culoarea albastru va va face cu desavarsire anonima. Numai daca nu doriti sa treceti neobservata…

— Candidati pentru un post in publicitate, relatii publice sau moda: creatorii va vor considera insipide. „Condimentati-va  look-ul si veti obtine marele loz.

— Vreti sa dinamizati o sedinta cu parintii: cautati sa purtati ceva din gama de rosu daca vreti sa animati aceasta adunare!

✓Galben

Fie ca are culoarea canarului (galben-verzui), a ovazului sau a mierii, galbenul este o culoare vesela, optimista si primitoare. Dar si maiestuoasa: imparatii Chinei si-o rezervau. A fost, de asemenea, si culoarea sulfului (diabolic), cea a tradatorilor si a altor spargatori de greve. insa aceste simbolistici nu mai sunt valabile in zilele noastre, cand galbenul evoca mai degraba tricoul de lider al turneului Tour de France sau panzele cu floa- rea-soarelui ale lui Van Gogh.

Ca revers al medaliei, aceasta culoare este uneori obositoare, poate da o imagine de impulsivitate si poate fi asociata unor situatii stanjenitoare.

✓Purtati galben

  • In zilele de ploaie: o raza de soare va va infrumuseta tinuta.
  • Aveti o fire spontana: o nuanta galbena de sampanie se va potrivi bine cu naturaletea voastra.
  •  Pentru a munci cu copiii: galbenul este culoarea lor preferata.
  • in ziua aniversarii voastre: un pic de auriu sau de galben sofran va va inveseli invitatii si va va bucura si pe voi daca va petreceti aniversarea singure.

✓Evitati galbenul

  • Negociati o pensie alimentara: veti fi considerata, de indata, frivola. Și chiar daca ar fi asa, incercati sa va stapaniti in fata judecatorului.
  • Trebuie sa puneti punctul pe i in discutia cu copiii vostri: nu alegeti o tinuta cu aspecte ludice.
  • Pentru a smulge un secret de la bancherul vostru: taiorul galben ca un pui de gaina va incorda atmosfera.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*